Бог не насочва религиите към война. Това заяви в сряда папа

...
Бог не насочва религиите към война. Това заяви в сряда папа
Коментари Харесай

Папа Франциск: Бог не подкрепя войната

Бог не насочва религиите към война. Това съобщи в сряда папа Франциск, представен от организация Ройтерс. Той насочи косвена рецензия към съветския православен патриарх Кирил, който поддържа нахлуването в Украйна и бойкотира конференция на религиозни водачи.

На втория ден от визитата си в Казахстан Франциск се обърна към Седмия конгрес на водачите на международните и обичайните религии, среща, която събира християни, евреи, мюсюлмани, будисти, индуисти и други.

Конгресът е белязан от забележимото неявяване на патриарх Кирил. Той трябваше да участва, само че по-късно се отхвърли. Руската православна черква изпрати делегация.

Бог е мир. Той постоянно ни води по пътя на мира, в никакъв случай по пътя на войната ", сподели Франциск, говорейки на голяма кръгла маса в Двореца на независимостта, голяма съвременна структура, направена от стомана и стъкло в столицата на някогашния руска република.

Тогава дано се ангажираме още повече да настояваме за нуждата от разрешаване на спорове не посредством неубедителните средства на властта, с оръжия и закани, а посредством единствените средства, благословени от небето и почтени за индивида: среща, разговор и търпеливи договаряния, сподели той.

Папата, който по-рано тази година съобщи, че Кирил не може да бъде " момчето на олтара " на съветския президент Владимир Путин, сподели на конференцията: Свещеното в никакъв случай не би трябвало да бъде опора за власт, нито властта опора за свещеното!

Кирил даде въодушевена поддръжка на нашествието на Русия в Украйна, която патриархът преглежда като опора против Запада, който той назовава декадентен. Неговата позиция провокира раздор с Ватикана и отприщи вътрешен протест, който докара до спиране на връзките на някои локални православни църкви с Руската православна черква.

По думите на Франциск насилието в името на Бог в никакъв случай не е било целесъобразно.  " Вирусите " на омразата и тероризма няма да бъдат изкоренени, без първо да бъдат отстранени несправедливостта и бедността.

Време е да осъзнаем, че фундаментализмът осквернява и покварява всяко изповедание, " сподели той. " Нека се освободим от тези редуциращи и разрушителни показа, които оскърбяват името на Бог посредством неучтивост, екстремизъм и форми на фундаментализъм и го оскверняват посредством ненавист, фанатизъм, и тероризъм, обезобразявайки и облика на индивида.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР